top of page
Keresés
 • Szerző képeHorváth Márton

Mi az az autókozmetika? Avagy ki szedi a kocsi szemöldökét?

Frissítve: 2019. aug. 1.

Az “autókozmetika” fogalma 10-ből 8 ember számára nem világos.


Nincs ezzel semmi gond, hiszen nem is magától értetődő.Mi, autótisztítók és autókozmetikusok hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni és beszélni a saját szakmánkról, mintha mindenkinek értenie kellene hozzá. Szóval nem könnyítjük meg mások dolgát, na.


Most gatyába rázzuk ezt a definíciót. Ezután pedig adunk néhány tippet a megfelelő hely kiválasztásához.


Mielőtt elkezdtem volna komolyabban foglalkozni az autótisztítási technikákkal, addig ismertem a “mosóutcákat” avagy gépi autómosókat (papo, mamo, nyimo, selles, molos és társaik). Meg láttam olyan embereket, akik mások szeme láttára vizet és habot spriccelnek az autójukra az utcán, majd az egészet elkezdik kefélni, miután bedobták az aprót a szabadtéri félkaru rablóba. A jackpot helyett meg kijött az aktív hab. (Mintha bárki is tudná, hogy tud-e egyáltalán passzív lenni a 0-24-es autómosóban…)


Ha megláttam egy olyan feliratot, hogy “autókozmetika”, akkor sejtettem, hogy a piperkőcök viszik oda az autóikat. Aztán gyorsan mosolyogtam is egyet, amikor a “kozmetika” és az “autó” szavak szerepeltek egymás mellett:

“Végülis… egy autón is lehetnek pattanások, hát valaki kezelje már azt is. De ha már ott van, akkor jöhet egy kis púder, műszempilla meg rúzsozás is, nem? Autókozmetika… Esetleg átmegyek a futóműreumatológiára… vagy a motorurológiára, az is egész jól hangzik. Na! Haladjunk tovább…”


Szóval semmi értelmes nem jutott eszembe.


Az Easy Wash System eredményei mutatták meg először, hogy ez mit jelent valójában. Valami ilyesmit éreztem az autóban ülve, majd újra kiszállva és körüljárva az autót:

“Hű, de tiszta!”
“Ez jobb, mint ha új lenne.”
“Menőbb ideülni, mint egy frissen nyitott fogorvosi váróba.”
“Hát ezt még mindig érzem. Atom!”

Egyáltalán nem voltam tisztában azzal, hogy mi váltja ki ezt az érzést, de iszonyatosan felemelő volt. Ott ültem az autóban, és vigyorogtam, mint a tök, hogy ez most is jó. Pedig ugyanaz az autó volt, mint amivel odamentem. De az élmény mégis teljesen más. Mindjárt mondom miért...


Amikor a szakmát megtanultam, akkor értettem meg, hogy mi váltja ki ezt a furcsa, összehasonlíthatatlan és bizsergető érzést. Ez az autókozmetika fogalma (amit nem sokára le is fogok cserélni).


Az autókozmetika egy olyan rendszer, amelynek célja az autó és az ember közötti kapcsolatban a legfinomabb elemek, összetevők javítása és fejlesztése. Ezek a nem jól megfogható elemek pedig a következők:

 • Higiénia,

 • Biztonságérzet,

 • Magabiztosság érzete,

 • Az elegancia érzete.


Na ezeket a fogalmakat próbálja valaki kézzel foghatóvá tenni!


Nem lehet. Az autókozmetika egy olyan csatatér, ahol érzetekért és érzelmekért harcolunk a kosszal, a szagokkal, a karcokkal és bármivel, amivel fenti pozitív érzelmeket megölheti. (Kivéve, amikor bacikat gyilkolunk, mert ott mintavétellel pontosan bizonyítható, hogy a kórokozók milyen arányát végeztük ki.)


Az autókozmetika a célját olyan tevékenységek által éri el, amely az autó műszaki és esztétikai állapotát megőrzi és fejleszti. (Most már tényleg nagyon száraz defincióknál tartunk, de maradj még egy picit, mindjárt jön a praktikus rész.) 


Mi szükséges az ilyen tevékenységekhez?

 • Egy részletes technológiai utasításrendszer,

 • egy a műveletek elvégzésére alkalmas (és az aktuális jogszabályoknak megfelelő) helyszín,

 • az eljárásrendszerhez szükséges eszközpark,

 • agilis és a szakmát szenvedélyesen szerető csapat.

Ha egy kicsit emésztjük az autókozmetika célját, akkor érezzük, hogy nem egzakt és jól megfogható eredményekről beszélünk. A cél, hogy az autós számára az autózási élmény változzon meg. Ezen túl pedig az is változzon, hogy az autóval együtt ő milyen megítélést kap az embertársaitól. Egy olyan komplex helyzetben kell jó eredményt elérni, ahol a részletekről való gondoskodás kulcsfontosságú.


Tehát mi azért küzdünk, hogy:

 • Boldogabban ülj az autódban, mint eddig valaha.

 • Tisztábbnak érezhesd az autódat kívül és belül.

 • Büszke lehess az autódra a szomszéd előtt ahelyett, hogy cikizést kapnál.

 • Nyugodtan vihesd haza a frissen bővült családot szülészetről, ahelyett hogy a fertőzésveszélyen aggódnál.

 • Olyannak vagy még szebbnek érezd az autódat, mint új korában a szalonban (ez tipikusan a kerámiabevonat hatása).


Na, akkor jöjjön az újrafogalmazás!

Az “autókozmetika” egy remek hasonlat.


Inkább úgy fogalmaznék, hogy az autókozmetikus az autód fogorvosa.

De ez nem minden, hiszen túl specifikus.


Valójában mi az autód esztétikai és higiéniai fejlesztésén dolgozunk.

A hely, ahol ezt végezzük: az autóesztétikai és autóhigiéniai műhely.

Akik pedig az autóddal foglalkoznak, ők pedig autóesztétikai és autóhigiéniai szakértők.Egy igazi szakértő pedig nem esik neki mindennek kisbaltával. Egy szakértő a Te tanácsadód egy adott témában.


Az autóesztétikai szakértődnek tudnia kell

 • megvizsgálnia az autódat,

 • értékelni a helyzetet, és

 • javasolni számodra megfelelő megoldási lehetőségeket.


Ha pedig őt bízod meg a munkával, akkor gondosan kivitelezi a vállalt feladatokat.


Mire figyelj, amikor autókozmetikát - tehát autóesztétikai műhelyt - választasz annak érdekében, hogy az autód szebb, tisztább, ápoltabb és értékesebb lehessen?

 • Egy autókozmetikus nem csak autót mos. Nézd meg a kínálatot, hogy mi van benne! (Itt a miénk.)

 • A profi autókozmetika diagnosztizál, tanácsot ad, és gondosan kivitelez! Méghozzá ebben a sorrendben.

 • A profi autóesztétikai tevékenység sohasem olcsó! Valószínűleg fogorvosból, szülés-nőgyógyászból és étteremből sem a legolcsóbbat keresed. (Érthető okokból.)

1 143 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Szuper ajándékok a teljes belsőtér fertőtlenítéshez csak 2 napig! 💎✨🚘✨💎 Meddig tűröd még, hogy az autód belseje úgy néz ki, mint egy háborús övezet? 😰 Meddig fogod még elviselni a baktériumtengert

bottom of page