top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

7 csapda, amibe a szombathelyi pályakezdők belesétálnak

Képzeld el, hogy kijössz a suliból, és bemész az első munkahelyedre az első napon, és minden oké. Értelmes munkát végzel, mindenre megtanítanak, minden eszközt megkapsz, jófej a főnök, és a munkatársaiddal is jól kijössz. Igazából majdnem szórakozni mész a munkahelyedre, mert munka közben jól érzed magad.


Ugye milyen király lenne? Na ez pont nem így szokott lenni általában.


Pályakezdő vagy Szombathelyen? Ne rohanj csapdába!

Valahol mindig úgy elcsúszik az egész, mintha valaki direkt loser edition forgatókönyvet írta volna meg.


Aztán amikor második szombathelyi munkahelyed is olyan, mint a Blair Witch Project lassított verziója, akkor meg padlót fogsz.


De nyugi! Nem a Te hibád.


Nem a Te hibád az, hogy senki nem szólt előre, hogy mire kéne figyelned.

(By the way: Van olyan óra bármelyik szombathelyi középiskolában, ami arról szól, hogy hogyan kéne munkahelyet választani? Szóljatok, ha lemaradtam róla, pls…)


Az elmúlt 3 évben 50 felvételi interjút (ebből 30-at Szombathelyen) vittem végig fiatal álláskeresőkkel, és kiértékeltem az eredményeket. Ezen felül több mint 30 olyan vállalkozóval is készítettem interjút, ahol beszéltünk a fiatal munkavállalókról is. Az eredmény összegezve ennyi: a szombathelyi fiatal munkavállalók többféle fogrengető pofonba szállnak bele egymás után a karrierjük első évében.


És miért?


Mert tapasztalat és tudás hiányában nem találják meg a hozzájuk passzoló munkahelyet, amikor állást keresnek Vas megyében.


Csak tisztázásképpen: ez az oldal lehetne egy sima álláshirdetés, de nem az. Sőt, példaként azt is el fogom árulni, hogy mikor és miért jobb, ha NEM jössz hozzánk dolgozni.


A pályakezdő-csapdáknak hét nagy csoportja van. De mielőtt nekiesünk a listának nézzük meg ground zérót.


0. Se munkaszerződés, se bejelentés


Na ez a legalja! De olyan szinten, hogy ezt nem is kellene itt megemlíteni, mert ez az alap, ha állást keresel és vállalsz. Főleg Szombathelyen, ahol ma már nem ott tart a GDP, mint Viharsarokban.


Alapnak kéne lennie, hogy ha Te valamit nyújtasz egy cégnek, egy embernek, egy közönségnek, az idődet és az energiádat áldozod, tanulsz, készül, figyelsz, szokásokat veszel fel, kockázatot vállalsz, és ezért kapsz valamit, akkor erről írunk egy szerződést. Még akkor is, ha csak pályakezdő vagy. Ez jogod és kötelességed. Neked és munkáltatódnak is. Nemcsak Szombathelyen, hanem Magyarországon, sőt Európában mindenhol. Ha nincs munkaszerződésed, akkor nincs semmi, ami arra kötelezi a munkáltatódat, hogy a munkádért felelősséget vállaljon, kifizesse a neked járó pénzt, és befizesse utánad a kötelező adókat.


Egy álláskeresőnek ez egy akkora szívás, hogy ezt eleve nem is engedheted meg magadnak. Brutális rizikó!


Ha nincs munkaszerződés (vagy iskolaszövetkezeti tagság, vagy egyeni vállalkozóval megbízási szerződés), lépj le, de nagyon gyorsan, és keress egy másik állásajánlatot! Szerencsére Szombathelyen pont találsz most másikat bőven.


1. Hiányzik a képzés


Ma olyan nem létezik, hogy bemész egy munkahelyre, és mindent tudsz. Legalább egy körbevezetés vagy egy bemutatás szükséges, hogy hogyan, kikkel, milyen eszközökkel fogsz együtt dolgozni. Az is fontos, hogy ki fog neked utasítást adni, ki fogja ellenőrizni a munkádat, ki a felelős azért, hogy ezekről biztosan tudj meg mindent. Ezen felül pedig már szinten mindenhol egyedi módon, saját eljárásokkal dolgoznak.


Példa:

Nálunk a MedveMosóban minimum 3 hét a teljes képzés ideje. Ebben az időszakban olyan feladattal foglalkozhatsz, amit már megtanítottak neked, és a tapasztalt munkatársak ellenőrzik, hogy hogyan teljesítettél, és segíteni fognak, hogy mihamarabb fejlődj. Ez az érdeke az egész csapatnak: minél hamarabb válj teljesértékű csapattagá. Egy mentorod lesz, aki ezen az úton végigkísér.


2. Hiányos munkafeltételek


A munkafeltételek alfája az összes olyan körülmény, ami legalább annyit jelent, hogy tudsz létezni a munkahelyeden: van fűtés vagy normális öltözék, nem fulladsz meg, nem fog rád esni egy tonna acél, és nem fagy bele a víz a csapba.


Kellenek olyan dolgok is, amik a hatékony munkavégzéshez kellenek: jó szerszámok és gépek, megfelelő burkolat, jól működő szoftverek, meg olyan dolgok, amivel valóban van esélyed hozni azt az eredményt, amit elvárnak tőled.


3. Nem okés a munkarend


Tök mindegy, hogy mennyi a fizetésed, milyenek az eszközök… ha a munkaidőd szétosztása nem tud összepasszolni a Te életeddel, a családod elvárásaival, a szenvedélyeddel, és főleg az alvásigényeddel, akkor az a munkahely nem neked való.


Mérlegelj! Ha imádod a munkád, és bármikor szívesen vagy a munkahelyeden, az király. Ha éppen pasit vagy lányt keresel hosszútávú kapcsolatra, akkor jobb, ha esténként szabad vagy. Ha nem bírod az éjszakázást, a délelőttös és a délutános műszakok állandó váltakozását, akkor ne menj három- vagy folyamatos műszakos állásba. Ha éppen azon vagy, hogy legyen vagyonod bármi áron, akkor pedig ne sajnáld az idődet, és a valóban jó pénzért vállalj el mindent, akár az éjszakázást is! (Mondom a VALÓBAN jó pénzért, és ne csak azért, mert fosol attól, hogy mit gondol rólad a főnök.)


4. Nem okés a munkahelyi vezetőd


Ma bárhol találsz másik állást, ha tényleg akarsz dolgozni.


MA egyetlen bunkó főnök sem várhatja el, hogy udvariaskodj vele. Ha nem tetszik, lépj le!


Döntsd el, hogy milyen vezetővel akarsz együtt dolgozni.

Olyannal, amelyik hagyja, hogy egyedül dolgozz, és nem ül a nyakadon?

Vagy azt akarod, hogy mindig ott álljon melletted, és segítsen, hogy mit kell tenned?

Legyen ő a haverod?

Legyen ő a példaképed?

Tanítson, és mutasson példát?

Vagy inkább egyik sem?

Legyen idősebb nálad? Fiatalabb?

Ne kivételezzen senkivel?

Legyen határozott?

Hagyjon érvényesülni?


Döntsd el Te! És menj oda, ahol olyan a vezető, amilyet Te keresel!


5. Idegtépő munkatársak


Vannak olyan munkahelyek Szombathelyen, ahol egyedül tudsz dolgozni. Nem dumál senki, és Te döntöd el egyedül, hogy mit és hogyan csinálsz. Ha erre vágysz, akkor keress ilyen munkát. Vagy legyél freelancer, és dolgozz otthonról (pl. fordítóként vagy designerként).


A legtöbb helyen ez viszont nem megoldható. Pont azért vagyunk együtt egy munkahelyen, mert számítunk egymásra, mert az egyik munkatárs dolgozik a másik keze alá. Ilyen környezetben viszont csak akkor lehet dolgozni, ha megvan az összhang.


Például nálunk az autókozmetikában minden új csapattagnak egy-két hét után tudnia kell igazodnia a csapathoz. Párhuzamosan és egymás munkáját alátámasztva dolgozunk a különböző autótisztítási feladatokon. Ha valaki nem ugyanabban a ritmusban gondolkodik, mint mi, ha nem kérdez, amikor nem ért valamit, akkor elszakad a többiektől, akik nem tudnak rá számítani. Itt nagyon fontos az összhang kommunikációban és hozzáállásban is. Hidd el, ha ez nem működik, Te is az agyunkra fogsz menni, és mi is a tiédre.


Egy új munkahelyen nem feltétlenül gond, ha nem lesztek azonnal haverok a munkatársakkal. Viszont ha nem bírod, ahogy beszélnek veled, ha úgy érzed nem segítenek, akkor másik helyre kell menned.


Figyelj a próbaidőd alatt, hogy mit tudsz kihozni a munkatársi kapcsolataidból. Lehet, hogy csak össze kell csiszolódnotok, adj ennek egy-két hónapot!


6. Túl nagy a terhelés


A túl nagy terhelés baromi sok mindent jelenthet, de két csoportba jól besorolható:

  • Mentális túlterheltség: Túlságosan sokféle feladatod van a munkahelyeden, pl. egyszerre kellene tárgyalnod, takarítanod, éjjeli őrnek lenned és nappali péknek is, ráadásul úgy, hogy előtte nem tanultad egy részét, és tapasztalatod sincs.

  • Fizikai túlterheltség: Ide sorolunk minden olyan helyzetet, ami testedet kikészíti hosszú távon. Pl. túl hosszú munkaidő, kevés alvás, túl nehéz súlyok emelése, izületeket megerőltető mozdulatok, stb.

Egg darabig mind el tudjuk viselni, ha erőnkön felüli teljesítést várnak el tőlünk. Téged is hajt az, hogy több elismerést kapj, és lehessen több félretett pénzed. Ez egy-egy durva kampányban tök jó is. Szeretünk visszaemlékezni arra, hogy “tudod mekkora szívás volt, amikor éjfélig benn kellett maradni, de megnyomtuk a melót, és mi lettünk a királyok!”


De ezt nem lehet minden nap csinálni. Mert elfáradsz. Ha elfáradsz, kimerülsz. Ha kimerülsz, akkor egyszer csak feladod. Ha feladod, akkor nincs motivációd jó munkát végezni. A rosszért meg nem érdemes dolgozni… és a kör bezárult.


7. Túl rövid a felvételi folyamat


Na erről beszéljünk, mert nem kézen fekvő, hogy miről is van szó.


A felvételi eljárás nem holmi úri huncutság. Arra való, hogy megismerjétek egymást a leendő munkáltatóddal. Ha pedig az egyik fél rájön, hogy nem akar együttdolgozni a másikkal, akkor így a legkényelmesebb ezt eldönteni, és nem akkor, amikor már szerződéses viszonyban vagytok.


Ha valaki az első találkozás után felvesz, és munkába állít, az olyan, mintha az első randin a lány kezét azonnal meg akarnák kérni.


Sztori: Mi is megpróbáltunk az első találkozás után felvenni néhány munkatársat. Rosszul tettük. Nem volt jó se a munkatársnak, se nekünk. Most jobban figyelünk arra, hogy a felvételi folyamat tényleg a megismerésről szólhasson: átnézzük a jelentkező önéletrajzát, beszélgetünk vele telefonon, majd személyesen. Ha látjuk értelmét a folytatásnak, akkor tartunk egy próbamunkanapot. Ha mindkét résztől pozitív az élmény, akkor beszélünk képzésről és munkaszerződésről.


Szóval légy óvatos azzal a munkahellyel, amelyik csak úgy be akar szippantani, még mielőtt megismerhetnéd.


Másrészt pedig neked is feladatod van: türelmesen be kell mutatnod magad, hogy felépüljöjn irántad a bizalom a leendő munkáltatódban.

 

Ha ezt a hét csapdát sikerül elkerülnöd, akkor már nagyon jó esélyed van, hogy egy szuper munkahelyre kerülsz.


Ezért légy körültekintő!


Sok sikert álmaid munkájához, tudom, hogy meg fogod találni, ha akarod.


Ha van sztorid a témában, akkor pedig ne tartsd magadban! Írd meg kommentben!Nézd meg azt is, hogy mi milyen munkalehetőséget ajánlunk.

760 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Szuper ajándékok a teljes belsőtér fertőtlenítéshez csak 2 napig! 💎✨🚘✨💎 Meddig tűröd még, hogy az autód belseje úgy néz ki, mint egy háborús övezet? 😰 Meddig fogod még elviselni a baktériumtengert

bottom of page